Bezoek van ‘De Buik Van Rotterdam’


Bezoek van ‘De Buik Van Rotterdam’

Mo Kruisman van De buik van Rotterdam at gezellig een broodje bal en schreef er een mooi stuk over.

LEKKERE BALLEN UIT DE BAKFIETS VAN TOETERS & BALLEN

10 AUG 2014, MO KRUISMAN,

‘Spekje erbij? De barbecuesaus kan wat heftig zijn, proef maar, ik ben nog aan het ontwikkelen.’ Eric La Croix prikt een bal aan zijn mes, snijdt ‘m in een wit kadetje behendig doormidden, saus eroverheen en op mijn verzoek augurken erbij.

Toeters & Ballen beleefde vandaag zijn officiële première aan de Maaskade bij de Fenix Food Factory. Daar staat de ballenbakfiets in ieder geval tot en met eind van deze zondagmiddag.

BIJTEN IN EEN BALLETJE BALI OF BAL BERUCHT

Eric heeft wat met fietsen en hij heeft wat met eten. Vader La Croix, die met een glas feestbubbels staat te glunderen bij de bakfiets, vertelt dat Eric graag kookt en nergens voor terugdeinst. ‘Ziet hij eend in de winkel liggen, dan gaat hij uitproberen wat hij daarmee kan maken.’
Eric bouwt zelf speciale fietsen en werkte een paar jaar als bedrijfsleider in een grote wielren- en mountainbikewinkel. De bakfiets waarmee hij met zijn ballenhandel naar festivalterreinen en evenementen kan rijden, is een mooi gerestaureerd exemplaar van 68 jaar oud.
Ik proef een broodje bal. De smaak van het gehakt is lekker subtiel zonder overheersende kruiden als kruidnagel of kaneel, maar mild en met wat mosterd. Toeters & Ballen biedt drie varianten aan: broodje bal Berucht (de klassieke versie met mosterd, ketchup of mayo), broodje bal Bali (met pindasaus en gebakken uitjes) en broodje bal BBQ (met gebakken spek en barbecuesaus).
Eric vertelt dat ze allemaal dezelfde basisbal hebben en alleen in saus en toebehoren verschillen. Het gehakt is half-om-half en komt van de Firma Bijten. Gisteravond heeft hij samen met broer Niels nog tweehonderd ballen staan draaien.
‘Uitje, twee soorten mosterd, zout, peper en verder het geheim van de chef.’ De bal zelf is vrij zacht en daardoor wel sappig, maar hij mag van mij ietsje steviger zijn. De barbecuesaus is heerlijk rokerig en licht pittig.

STREETFOOD VOOR ELKE GELEGENHEID

Het broodje bal is, zoals Eric zelf zegt, no-nonsense-festivalfood, maar dan van goed vlees en alles naar eigen recept gemaakt. De Toeters & Ballen-bakfiets is te bestellen voor een gezellige vrijmibo, bruiloft of feestje.
Tijdens het proefdraaien liep sterrenchef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel rond in de Fenix Food Factory. Hij was niet te beroerd om op verzoek een broodje bal te testen en pakte er gelijk 14 mee voor een groep medewerkers die achter het Hofplein bezig was met de opbouw van het openluchtrestaurant Kanen bij de Hofbogen. Ik neem nog een hap. Aan de Katendrechtsekade, met de zon die schittert in de Maas, kadetje bal in de ene hand en een biertje van de Kaapse Brouwers in de andere, waan ik mij een moderne dokwerker met een heel fijn leven.